Kuchnia maltańska - prosta i pożywna
Kuchnia maltańska - prosta i pożywna
Opublikowany: niedziela, 06 sierpnia 2017 // Wyświetlony: 435

Malta mimo iż od starożytnych czasów była zamieszkiwana przez różne narodowości to posiada własną kuchnię narodową, choć zaglądając do restauracji na wyspie czasem można tego nie zauważyć. W potrawach maltańskich widać wyraźny wpływ z pobliskiej Sycylii czy też Włoch, dostrzec dają się również dalekie echa Afryki.

Maltańskie dania większości turystom kojarzą się z wiejską podłużna bułką, ociekającą oliwą z oliwek i pokrytą pomidorami, z tuńczykiem i sałatką w środku, udekorowaną kaparami. Jednak główne miejsce na maltańskich stołach zajmują pasta i casta pasta, czyli typowe włoskie makarony, oraz różnego rodzaju dania w cieście, które wywodzą się z Włoch. Jednak nie brakuje też wynalazków maltańskich jakim jest np. potrawa timpana czyli makaron, jajko, sos boloński i żółty ser, z kruchym ciastem na wierzchu. To samo danie lecz bez ciasta nazywane jest mqarrun fil-forn, zaś wymieszane z ryżem, a nie z makaronem nosi miano ross fil-forn.

Pierogi, groch a może duszony królik?

W połowie dnia maltańczycy przeważnie jadają pastizzi czyli pyszne pierogi nadziewane serem z dodatkiem szpinaku, bądź też samym szpinakiem. Jednak nie jest to jedyne danie, jakie jest jedzone w połowie dnia bowiem zamiast pierogów można przekąsić duży, mięciutki groch. Jedzenie na Malcie kupowane w głównej mierze jest w okoliczny, przydrożnych butkach. Narodowym Maltańskim daniem jest duszony królik, pieczony lub smażony. Króliki te pochodzą z hodowli bowiem wszystkie dzikie króliki już bardzo dawno temu zostały wybite. Mięso z królika jest delikatne i miękkie, lecz każda porcja zawiera dużą ilość kości, dlatego podczas jedzenia należy szczególnie uważać. W dni świąteczne część restauracji, która w szczególny sposób jest nastawiona na turystów w swojej ofercie proponuje specjalny zestaw fenkata.

Spaghetii z królikiem czy gulasz z królika?

Na samym początku podawane jest spaghetti z króliczym sosem, a następnie gulasz z królika z pieczonymi frytkami lub ziemniakami. Obydwa te dania należy popić obficie miejscowym czerwonym winem. Dla osób lubiących ryb dobrą wiadomością jest to, że jest tam duży wybór, a ryby przeważnie pieczone są na ruszcie choć czasami podaje się je z sosem maltańskim. Sos maltański jest niczym innym jak mocną w smaku mieszaniną pomidorów, kaparów i cebuli. Fani mocnych wyskokowych trunków również znajdą coś dla siebie. I tak o to mamy możliwość skosztowania dwóch najbardziej znanych win na Malcie jakimi są Marsovin i Delicata, które są wyśmienitymi winami lecz dosyć drogimi. Oprócz tych dwóch win jeszcze jedno wino zasługuje na wysokie miano, a mianowicie wino Gozo, które jest czerwonym winem, mocno aromatycznym i wysokoalkoholowym.

wstecz

Podobne artykuły:

Dieta kopenchagska

​Pozbywanie się nadmiaru kilogramów nigdy nie jest zadaniem łatwym. Aby zlikwidować nadwagę powinno się posiadać maksymalnie silną wolę, wiarę we własne możliwości i motywację, znajomość przyświecających nam celów ułatwia bowiem radzeni...

Dlaczego kazirodztwo jest złe z medycznego punktu widzenia?

Przez kraj, i to nie tylko przez nasz, przeszła w ostatnim czasie wielka fala wzburzenia spowodowana przez naruszenie tabu kazirodztwa. Fala oczywiście była znacznie poważniejsza w środowiskach, gdzie rozwiązywanie problemów w oparciu o fakty ...

Jak leczyć hemoroidy?

Osoby u których występują objawy występowania choroby hemoroidalnej bardzo często leczą się na własną rękę albowiem, choroba jest na tyle wstydliwa, że nie chcą wybrać się do lekarza. W rzeczywistości okazuje się jednak, że badanie nie dość, ż...

Szkolenia organizowane przez specjalistów (trzeba wiedzieć, jak przekazywać wiedzę)

Nowy pracownik w firmie jest problemem. Wie to bardzo dobrze każdy pracodawca, chociaż oczywiście nie każdemu w takim samym stopniu osoba niewdrożona do pracy może zajść za skórę. W niektórych przypadkach problemem będzie brak praktyki ...

Mniej znaczy więcej, czyli o dekoracjach weselnych

Przygotowując wesele należy się liczyć z tym, że wydatki będą wyższe, niż się myślało i że wiele zabiorą drobiazgi. Bo te drobne wydatki po zsumowaniu dają sporą kwotę. W przypadku dekoracji takich drobiazgów, wprowadzanych dla urozmaicania mo...